Hürriyet

7 Temmuz 2015 Salı

Camlar Şehri - Cassandra Clare






Vampir hikayelerinin çok revaçta olduğu dönemlerden bir seri. Fakat sıradan vampir hikayelerinden sıkılanlar için yeni bir kapı olacak şekilde farklı fantastik kahramanları bir araya getirmiş. Vampirler, periler, kurt adamlar, gölge avcıları, iblisler….
Kitabın fantastik dünyasında iblisler kötülüğü temsil ederken vampirler ve kurt adamlar aşağı dünyanın yaratıkları olarak yer alıyor. Üzülerek söylüyorum ki bu kısımlarda yetersiz anlatımlar yüzünden okuyucu hikayenin bu kısmına hakim olamıyor. Bu kadar çok doğaüstü yaratığın konuya girmesi hem avantaj olmuş hemde dezavantaj…
Çarpışmalarda ya da savaşlarda figüran rolündeki karakterler ne yazık ki kitaba dışarıdan eklenmiş gibi kitabın  bir parçası olmayı başaramıyor. Genelde fantastik kitaplarda okuyucu bunu yaşıyor. Fantastik karakterler içi boş ve gerçeklik kazandırılamadığı için okuyucuyu etkilemekten uzak… Kitabın içerisinde savaş sahnelerinde büyük kocaman yumuşak iblisler! okuyucu korkutmak germek şöyle dursun kitaptan soğutuyor. Sanki aralarda farklı bir kitabın parçalar okunuyormuş gibi hissiyat aldım ben.. Fantastik karakterlerle, yüz edinen kahramanlarımız bir araya gelince olan keşmekeş okuyucuyu aşırı derecede yoruyor.
Bütün bu olumsuzluklara rağmen ana karakterlerdeki gerçeklik hayret verici derecede… Ana karakterler içleri dolu evinizden mahallenizden tanıdığınız birer kişi gibi gözünüzü kapatınca gözünüzün önüne gelecek şekilde okuyucuya işliyor. Jace ve Claryn'in yaşamında neler olduğunu merak etmeden duramıyorsunuz.
Fantastik kitaplara olan aşırı ilgimi bu tanımlama eksikliği ve konu bütünlüğü sağlayamayan yazarlar yüzünden kaybettim. Fakat bu seriyi okumaya devam edeceğimi de söyleyebilirim. Yazarın ana karakterlerde oluşturduğu kurgu ciddi manada beni ele geçirmiş durumda.

Gerçekçiliğini koruyan çok daha başarılı fantastik eserlerde buluşmak dileği ile….

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder